با وجود تکانه‌های اولیه قیمتی، تنظیم بازار ارز یک ضرورت است

مهدی عسگری در جلسه علنی مجلس شورای اسلامی در نطق میان دستور خود با بیان اینکه نکاتی در راستای کمک به دولت برای تنظیم و بهبود اقدامات اقتصادی، گفت: کمک به دولت به معنی توجیه اقدامات او نیست بلکه به معنی دیده‌بانی، رصد، پایش و رفع نقص در مسیر تکمیل اقدامات دولت است.

تصمیم دولت درباره حذف ارز ترجیحی؛ ظاهر اقتصادی، تبعات گسترده اجتماعی!
وی با اشاره به اینکه نباید نگاه تک بعدی به مسائل اقتصادی داشته باشیم، گفت: تصمیم دولت درباره حذف ارز ترجیحی، ظاهر اقتصادی اما تبعات گسترده اجتماعی دارد که باید به صورت جدی به آن توجه شود به طوری که خط قرمز تصمیمات، تاب‌آوری معیشت مردمی باشد که سالیانی زیر فشار تحریم ناجوانمردانه، ظالمانه و سوءتدبیری‌ مسئولین، دچار صدمات جدی اقتصادی شده‌اند.

دولت باید محاسبه دقیقی نسبت به تبعات آزادسازی قیمت‌ها داشته باشد
عضو کمیسیون صنایع و معادن با تأکید بر اینکه دولت باید محاسبه دقیقی نسبت به آزادسازی قیمت‌ها داشته باشد، گفت: دولت باید پاسخ دهد که آزادسازی قیمت‌ها و حذف ارز ترجیحی چه تأثیری بر خط فقر، تورم انتظاری و قیمت سایر کالاهای اساسی دارد. آیا اینها به دقت محاسبه شده و راه‌های جایگزین برای تنظیم بازار پیش‌بینی شده است؟ آیا قیمت‌های کالاهای اساسی که قرار است افزایش داشته باشد، روی سایر مایحتاج مردم تأثیری ندارد؟ آیا می‌خواهیم آنها را با دستور و دستورالعمل کنترل کنیم یا نیاز به سازوکار و تدبیر دارد؟

هیچ تصمیمی نباید منجر به کوچک شدن سفره مردم شود
نماینده مردم کرج، فردیس و اشتهارد در ادامه گفت: یک نمونه را در بحث حذف ارز ترجیحی آرد صنف و صنعت دیدیم که هم در تولید و هم در شبکه توزیع و مصرف و زنجیره محصولات حاصل از گندم اتفاقات نگران کننده‌ای را رقم زد. نان فانتزی، ساندویچ، شیرینی، شکلات، ماکارونی و مواردی از این دست و تبعات و نگرانی‌هایی که برای مردم ایجاد کرد به عنوان یک نمونه باید مورد توجه قرار گیرد. رهبر حکیم انقلاب تأکید دارند که هیچ تصمیمی نباید منجر به کوچک شدن سفره مردم شود.

آیا تنها راه مقابله با قاچاق، افزایش قیمت است؟
عسگری با اشاره به اینکه یکی از علت‌هایی که برای حذف ارز ترجیحی گفته می‌شود، بحث مبارزه با قاچاق است، گفت: با استناد به این دلیل، ما قاچاق کالاهای دیگر را نداریم؟! آیا خسارتی که از محل قاچاق بنزین، گازوئیل و دام مولد به کشور زده می‌شود، کم است؟ آیا فقط با افزایش قیمت می‌توان با قاچاق مقابله کرد؟ قیمت بنزین را افزایش دادیم، آیا قاچاق آن کنترل شد؟

وی در ادامه افزود: آیا از طریق سامانه‌های هوشمند و سامانه جامع تجارت نباید قاچاق را کنترل کنیم؟ تا چقدر باید قیمت را افزایش دهیم؟ هرچقدر افزایش قیمت در حوزه جهانی داشتیم، قیمت‌های داخلی را باید افزایش دهیم؟ این دیگر قدرت خریدی برای مردم باقی نمی‌گذارد و این هنر نیست که هم جلوی قاچاق را بگیریم و هم مردم خودمان دیگر قدرت خرید نداشته باشند. از این رو باید تصمیمات، چند‌بعدی و چندجانبه باشد و همه بخش‌ها در آن دیده شود.

دولتمردان باید مراقب باشند با آمارها و اطلاعات مخدوش دچار اشتباهات محاسباتی نشوند
رئیس فراکسیون دیپلماسی اقتصادی با تاکید بر اینکه دولتمردان باید مراقب باشند با آمارها و اطلاعات مخدوش، دچار اشتباهات محاسباتی نشوند، بیان کرد: یکی از موضوعات اصلی که می‌شنویم، تأثیر جنگ اوکراین در قیمت اقلام خوراکی است. بله جنگ تأثیر دارد اما این جنگ روی تولید گندم چقدر تأثیر داشته است؟ در سایت‌های معتبر جهانی جستجو کنید. تولید گندم کل دنیا در سال 2021، 780 میلیون تن و سهم اوکراین 33 میلیون تن بوده است. جنگی که در این کشور رخ داده است، تنها حدود یک درصد تولید گندم در اوکراین را کاهش داده است. تمام این بازی‌ها به خاطر یک درصد است؟! چرا آمار اشتباه می‌دهید؟ روسیه یکی از کشورهای بزرگ است که 75 میلیون تن تولید گندم دارد اتفاقا الان زمینه مساعدی برای خرید گندم و آرد از این کشور فراهم است.

نماینده مردم کرج، فردیس و اشتهارد ادامه داد: روز گذشته رئیس سازمان توسعه و تجارت در کمیسیون صنایع و معادن اعلام کرد که با روسیه مذاکره کرده‌ایم و آنها آرد را قبل از گمرک تهران، 20 درصد زیر قیمتی که آرد آزاد را به اصناف می‌دهیم به ما تحویل می‌دهند، پس چرا با آمار غلط، اشتباه محاسباتی برای دولت ایجاد می‌کنید؟

ضرورت تنظیم بازار ارز
عسگری نکته مهم دیگر در شرایط اقتصادی کشور را ضرورت تنظیم بازار ارز دانست و افزود: در حال حاضر تکانه‌های اولیه آن را مشاهده می‌کنیم، لذا باید مراقبت کنیم ارز بازار آزاد افزایش پیدا نکند که مجدد دوگانگی به وجود بیاید و شوک قیمتی دیگری از این محل داشته باشیم.

ماشین دولت با چند فرمان و فرمانده به مقصد نمی‌رسد
عضو کمیسیون صنایع و معادن در پایان سخنانش گفت: عزم دولت برای مبارزه با رانت و فساد خوب است اما چرا جلوی رانت‌های صنایع بزرگ فولادی و معدنی گرفته نمی‌شود؟ 5 شرکت بزرگ معدنی و فولادی در کشور داریم که به تنهایی 250 هزار میلیارد تومان سود دارند که معادل کسری بودجه دولت برای تأمین ارز کالاهای اساسی است. ماشین دولت با چند فرمان و فرمانده به مقصد نمی‌رسد و باید مشخص شود مرکز فرماندهی و عقلانیت کجاست؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا