متون کوتاه آموزشی با موضوع پیشگیری از جرائم و آسیبهای اجتماعی در ماه مبارک رمضان
رمضان، ماه ارزش ها و هنجارهای دینی و اخلاقی است؛ کارشناسان علوم رفتاری، دین را یکی از عمدهترین متغیرهای مؤثر بر رفتار و عاملی اساسی در بهداشت فردی و اجتماعی میدانند. مراقبت از خود در برابر گناهان زبان همواره به عنوان عاملی بازدارنده، مانع وقوع بسیاری از جرائم و آسیبهای اجتماعی میشود. روزهداران واقعی، ماه مبارک رمضان را فرصتی برای اصلاح زبان خود می¬داننـد و برای اجتناب از گناهان زبان از جمله دروغ، غیبت، تهمت و بدزبانی با خانواده و افراد جامعه، تلاش میکنند.
2) آیا میدانید هر سال همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان تا حد چشمگیری از میزان پرخاشگری در روابط اجتماعی افراد کاسته میشود؟
روزه داری به عنوان شاخصترین رفتار مسلمانان در ماه مبارک رمضان، در واقع تمرینی است برای صبر و بردباری در برابر سختی ها و ناملایمات زندگی. حاکم شدن فضای عطرآگین و سرشار از معنویت در ماه مبارک، از وقوع لجامگسیختهی جرائم خشن میکاهد و این وضعیت مرهون آرامش و رضایت قلبی روزهداران است. آرامش روانی برگرفته از رضایت قلبی، مهم¬ترین دستاوردی است که افراد به واسطه ی تغییر در نگرش یا رفتار اعتقادی خود از قبیل خواندن نماز، خواندن نماز اول وقت، رفتن به مسجد، حضور قلب در نماز، خواندن تعقیبات نماز، تدبر در مفاهیم قرآن، توسل به ائمه و مانند اینها تجربه می کنند.
3) آیا میدانید انس با قرآن و تدبر در مفاهیم آیات الهی، دستیابی به ارتقاء نظم و امنیت عمومی جامعه را در ماه مبارک رمضان بیش از پیش ممکن میسازد؟
پروردگار هستی با توصیه به رعایت فضایل اخلاقی و نهی از انجام رذایل اخلاقی در کتاب الهی، پیشگیری از جرائم و آسیب های اجتماعی و برخورداری از جامعهای امن و عاری از فساد و تباهی را اراده فرموده است. تلاوت قرآن همراه با تدبر در مفاهیم آیات آن، مانع از شکلگیری زمینهی جرم و بزه در جوانان خواهد شد.
4) آیا میدانید توجه به کسب روزی حلال در فضای سرشار از معنویت ماه مبارک رمضان، به کاهش چشمگیر جرائم اقتصادی در این ماه منجر میگردد؟
بسیاری از سارقان و کلاهبرداران در این ماه توبه کرده و تصمیم می گیرند به جای فریب دادن دیگران یا دستبرد زدن به حاصل تلاش آن ها، قناعت پیشه کنند. کاهش آمار سرقت و کلاهبرداری در ماه مبارک رمضان، مبین این موضوع است که بشر بر اساس فطرت خود، به پایمال نمودن حقوق دیگران و استفادهی ناجوانمردانه از حاصل دسترنج آنها گرایش ندارد.
5) آیا میدانید از برکات ماه مبارک رمضان، افزایش قانونمداری در جامعه است؟
اهتمام به ترک گناهان شرعی، خواسته یا ناخواسته کاهش آمار ارتکاب جرائم و ناهنجاریهای اجتماعی را به همراه دارد. هنگامی که افراد خود را به رعایت قوانین الهی ملزم میکنند، قانونگرایی به میزان قابل ملاحظهای در جامعه رواج مییابد. ثبات نظم و امنیت، رهاورد پایبندی به چارچوب قانون است و میتواند زمینهی لازم برای آسایش و آرامش نوع بشر را فراهم سازد؛ قوانین و مقررات راهنمایی و رانندگی، مصداق بارز قوانین بشری است که فضای معنوی ماه مبارک رمضان، افراد جامعه را به رعایت آن مصمم می¬کند.
6) آیا میدانید ماه مبارک رمضان بستر لازم برای افزایش میزان مشارکتهای اجتماعی و کاهش زمینهی ارتکاب جرم و بزهکاری را به وجود میآورد؟
تأثیر معنوی روزه و اهتمام افراد به ترک محرمات، انس با قرآن، دعا و مناجات، اطعام فقرا و انجام سایر عباداتی که در این ماه سفارش شده است، فضایی معنوی در جامعه ایجاد میکند. در چنین فضایی تمایل افراد به تعاون و مشارکت اجتماعی در قالب کمکهای مؤمنانه و انساندوستانه بیشتر شده و این وضعیت به صورت غیرمستقیم کاهش بسیاری از جرائم را به همراه دارد.
7) آیا میدانید توجه به حقوق شرعی و قانونی روزهداران، نشانهای بارز از فرهنگ والای ایرانی بوده و در ایجاد فضای معنوی ماه مبارک رمضان بسیار تأثیرگذار است؟
یکی از مصادیق مهم رعایت اخلاق در این ماه باعظمت، احترام به افراد روزه دار توسط کسانی است که به دلیل عذر شرعی روزه دار نیستند. خوردن و آشامیدن و استعمال دخانیات در انظار عمومی یکی از ناهنجاری های اخلاقی و مغایر با شرع و قانون در روزهای ماه مبارک رمضان است. رعایت حال افراد روزه دار از وظایف مهم هر ایرانی با تعصب و اخلاق¬مدار است.
8) آیا میدانید پلیس ایران بر اساس مطالبهی مردم و قانون، موظف به برخورد با مصادیق روزهخواری و شکستن حرمت ماه ماه مبارک رمضان است؟
نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران به عنوان اصلی¬ترین سازمان مسئول نظم و امنیت جامعه، ضمن تبریک ماه مبارک رمضان، از هموطنان گرانقدر انتظار دارد تا در خلال این ماه پر عظمت که ماه خوبی ها و زیبایی هاست، با اهتمامی بیشتر از گذشته به حقوق یکدیگر احترام گذاشته و زمینه ی آزار و اذیت دیگران را به ویژه از طریق تظاهر به روزه خواری فراهم نکنند.