معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری البرز:
اقدامات دادگستری استان البرز در تحکیم بنیان خانواده

طلاق، به عنوان یکی از پیچیده‌ترین چالش‌های اجتماعی، تأثیرات عمیقی بر ساختار خانواده و جامعه می‌گذارد.

در دهه‌های اخیر، افزایش نرخ طلاق در بسیاری از کشورها، نگرانی‌های جدی درباره تضعیف بنیان خانواده و پیامد‌های ناگوار آن برای فرزندان، زوجین و جامعه ایجاد کرده است. گزارش حاضر با هدف بررسی راهکار‌های مؤثر در پیشگیری از طلاق تدوین شده است تا با شناسایی عوامل خطر و ارائه راه‌حل‌های عملی، به تقویت پایداری ازدواج‌ها کمک کند.

طلاق تنها یک تصمیم فردی نیست؛ بلکه محصول تعامل عوامل روانی، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی است. مشکلات ارتباطی، سوءتفاهم‌ها، فشار‌های مالی، فقدان مهارت‌های حل تعارض و ناآگاهی از انتظارات مشترک، از جمله دلایلی هستند که زوج‌ها را به سمت جدایی سوق می‌دهند. در این میان، آموزش‌های پیش از ازدواج، مشاوره‌های تخصصی و برنامه‌های حمایتی برای زوجین در بحران، می‌توانند نقش کلیدی در کاهش تنش‌ها ایفا کنند.

پیشگیری از طلاق نه تنها نیازمند تلاش فردی زوجین، بلکه مستلزم همکاری نهاد‌های دولتی، سازمان‌های مردم‌نهاد و مراکز مشاوره است تا با ایجاد شبک‌های از حمایت‌ها، پایداری عاطفی و اجتماعی خانواده‌ها را تضمین کنند.

فرید نجف‌نیا معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری استان البرز در این رابطه و در گفت‌وگو با میزان، اظهار کرد: منفورترین حلال خداوند، طلاق است و در اصطلاح آن را “بد ضروری” می‌نامند که کمترین خسارت آن، آسیب به فرزندان است. وقتی علل طلاق را در مراکز مشاوره دادگستری بررسی و پژوهش می‌کنیم، بزرگترین عامل را نداشتن مهارت می‌یابیم. این مهارت عبارتند از به‌گزینی، ارتباط موثر، فرزندپروری و… که در دنیای مدرنیته از طریق بزرگان این حوزه، کلی محتوا‌های کاربری و قابل مصرف در قالب CD، کارگاه و .. وجود دارد. فردی که درک متقابلی از همسر خود ندارد و می‌خواهد تاب‌آوری خود را بالا ببرد، نیاز دارد نسبت به مهارت‌افزایی قبل و بعد از عقد و ازدواج اقدام کند.

۷هزار و ۱۴ جلسه خدمات مشاوره‌ طلاق در دادگستری استان البرز برگزار شد

وی با اشاره به اینکه استان البرز در صدر آمار طلاق قرار دارد، عنوان کرد: این به دلیل آن است که این استان چهارراه اصلی مواصلاتی بوده و ۱۴ استان از ۴ طرف از آن عبور می‌کنند و به بیان دیگر ایران کوچک است. به عنوان اولویت‌مان تلاش کردیم که کارگاه‌های زیادی را جهت ارتقای آگاهی‌ها برگزار کنیم و آموزش‌های پیش از ازدواج را با حضور اساتید مجرب، کیفیت بخشیدیم. در سال ۱۴۰۳ حدود ۷ هزار و ۱۴ جلسه خدمات مشاوره‌ای را در مرکز مشاوره دادگستری استان به نام حامی، برگزار کردیم. یک چهارم کسانی که درخواست طلاق داشتند و به این مرکز مراجعه کردند، نهایتا به صلح و سازش منجر شد.

برگزاری ۶۲ کارگاه آموزشی سبک زندگی و ارتقای دانش زوجین برای متقاضیان طلاق

نجف‌نیا تاکید کرد: معتقد به راه‌اندازی عملیات‌های متعدد برای نهضت آموزش هستیم، بنابراین از ظرفیت‌های تبلیغی دریغ نکردیم و در این راستا دو مرکز مشاوره پیش از طلاق در شهرستان‌های ساوجبلاغ و فردیس افتتاح و ۶۲ کارگاه آموزشی سبک زندگی و ارتقای دانش زوجین را برای ۷۶۸ نفر از متقاضیان طلاق برگزار کردیم. همچنین کارگاه‌های گروهی را نیز اجرا کردیم که تاثیر زیادی بر روی زوجین متقاضی طلاق داشت. جلسات متعددی با ائمه جمعه و جماعات، سخنرانان برتر، مبلغین برتر و … به عنوان بلندگویان معنوی پیشگیری، برگزار و بیان کردیم که طلاق می‌تواند چه آثاری سویی بر بدنه جامعه داشته باشد. باوجود اینکه همواره استان البرز در رتبه بندی کشوری در رده یک تا سه به سر می‌برد، به طور متوسط آمار طلاق ۳۰ درصد کاهش پیدا کرده که به دلیل موجی می‌باشد که در آموزش و آگاه‌سازی ایجاد شده است.

فضای مجازی؛ بلای جان خانواده‌ها

وی در تشریح نقش فضای مجازی در موضوع طلاق و مخاطراتی که برای خانواده ایجاد می‌کند، بیان کرد: باور داریم که فضای مجازی، یک فضای رویایی را تلقین می‌کند. برای مثال کسانی که در اینستاگرام کلیپی را منتشر می‌کنند می‌خواهند یک زندگی ایده‌آل و دست نیافتنی را به رخ بکشند که در شرایط غیر واقعی است و یا غذایی که می‌خورند همیشه بدین صورت است و تمایل دارند یک کار خارق‌العاده را نمایش دهند و ذائقه‌ها را تغییر و بالا می‌برند. هیچکس نمی‌تواند بگوید فضای مجازی مطلقا بد یا خوب است، ما باید در دنیای مدرن و عصر فناوری از دانش‌های نوین به درستی استفاده کنیم، یعنی آلوده به افراط و تفریط نشویم.

وی افزود: در یکی از مطالعات نوشته بود که از نشانه‌های معتادین به اینترنت این است که وقتی از خواب بیدار می‌شوند، فورا سراغ تلفن همراه می‌روند و یا اگر چند ساعت به فضای وب دسترسی نداشته باشند، بی‌قرار می‌شوند. ما در کشورمان در این بخش باید خیلی بیدار باشیم، برای مثال افرادی بودند که در لباس میش در قالب پروفایل‌های موجه جلب اعتماد کردند و سپس ضربه خود را وارد کردند و چه بسا افرادی زیادی که از این فضا آسیب دیده‌اند، اما به خاطر آبرویشان نمی‌توانند آن را عنوان کنند. به مبلغین معلمین، پدر و مادر و افرادی که باعث دانش‌افزایی می‌شوند، عرض می‌کنیم در یک فرصت مناسب و با یک ادبیات اغنایی کاری کنند که مردم مصرفشان را در رابطه با فضای مجازی درست کنند. خیلی از انسان‌هایی که به فضای مجازی آلودگی دارند متاسفانه همان محتوا‌های غیرواقعی و ایده‌آل‌های دست‌نیافتنی فضای مجازی را از همسرانشان طلب می‌کنند و این باعث ایجاد شکاف در زندگی می‌شود.

فرزندان طلاق و آسیب‌هایی که گریبان گیر آن‌ها می‌شود

معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری استان البرز در رابطه آسیب‌ها و مخاطرات پیش‌روی فرزندان طلاق، خاطرنشان کرد: توفیق این را داشته‌ام که از سال ۷۹ تاکنون به صورت افتخاری و غیرموظفی، یکبار در ماه به کانون اطلاح و تربیت بروم و گفت‌و‌گو‌های فرهنگی و محبتی در جهت افزایش آگاهی آن‌ها داشته باشم. به طور متوسط ۷۵ درصد کسانی که در آنجا حضور دارند، فرزند طلاق هستند و چه مخاطراتی که دامن آن‌ها را گرفته است.

وی یادآور شد: نمی‌توانیم بگوییم که کسی که فرزند طلاق است، حتما ناموفق است؛ شاید افراد نخبه‌ای هم باشند که به واسطه ویژگی‌های فردی که دارند توانسته‌اند قله‌های ترقی را طی کنند. موضوعی که در خصوص فرزندان طلاق وجود دارد این است که نظارت و محبتی در خصوص آن‌ها وجود ندارد و خلاء‌های عدیده‌ای آن‌ها را تهدید می‌کند. توصیه دارم به خاطر خدا و فرزندانمان گذشت داشته باشیم و انعطافمان را زیاد کنیم. برای مثال آیا فرد موفقی وجود دارد که فاقد نظم باشد؟ مطمئنا دارای نظم است و در خصوص زوجین هم مانند همین طور است. آیا زن و مردی هستند که دارای ویژگی‌های متنوع و بدون گذشت بوده و زندگی موفق هم داشته باشند؟

مهارت‌هایی که قبل از ازدواج باید کسب کنیم

نجف‌نیا با تاکید بر اهمیت آموزش‌های پیش از ازدواج در کاهش طلاق، خاطرنشان کرد: باید قبل از ازدواج، گذشت را به خاطر فرزندانمان تمرین کنیم و حقایق میدان رفتارمان را با یک کارشناس امین و خبره تبادل و آنچه که به ما توصیه می‌شود را عمل کنیم. بهتر است افراد قبل از ازدواج، ویژگی‌های عمومی جنس مخالف را بررسی و مطالعه کنند تا بعد از ازدواج بتوانند رفتار‌های طرف مقابل را تحلیل و به شناخت خوبی برسند. بار‌ها پیش آمده از افرادی که طلاق گرفته‌اند پرسیده‌ام که آیا قبل از طلاق اقداماتی از قبیل رفتن پیش مشاور یا خواندن کتاب و … را انجام داده‌اید؟ که اکثریت عنوان می‌کردند، خیر که این جای تاسف دارد و می‌توانست از خیلی از این اتفاق‌ها جلوگیری کرد.

دکمه بازگشت به بالا