تداوم فیلترینگ نوع دیگری از لج‌بازی با مردم!
همبستگی و انسجام ملی برای تندروها چقدر اهمیت دارد؟

جنگ ۱۲روزه میان ایران و اسرائیل، همان‌گونه که بسیاری از تحلیل‌گران پیش‌بینی می‌کردند، فرصتی طلایی برای تقویت همبستگی ملی و نزدیکی بیشتر مردم به حاکمیت به‌وجود آورد؛ دوره‌ای که در آن جریان‌های سیاسی و اقشار مختلف جامعه یک‌صدا در برابر تهاجم خارجی ایستادند.

به گزارش خبرآنلاین؛کارشناسان معتقد بودند اگر مردم یک گام به سمت حاکمیت برداشته‌اند، این بار نوبت دولت و نهادهای رسمی است که با شنیدن صدای مردم، فاصله موجود را کاهش دهند. اما در عمل، در فاصله یک ماه پس از آتش‌بس، شاهد رفتارهایی بوده‌ایم که نه‌تنها نشانه‌ای از ترمیم این رابطه نبود، بلکه برعکس با تداوم آن‌ها ناامیدی در جامعه ایجاد خواهد شد.

از سانسور منتقدان در جنگ تا لاریجانیزه شدن صداوسیما
بیشترین نمود این رفتارها در صداوسیما بروز پیدا کرد.در اوج حملات اسرائیل به خاک ایران، چهره‌های شاخص اصلاح‌طلب همچون سیدمحمد خاتمی، مهدی کروبی و مصطفی تاجزاده با بیانیه‌ها و نامه‌هایی صریح، این اقدام را محکوم کردند؛ مواضعی که حتی از برخی چهره‌های موسوم به انقلابی نیز وفادارانه‌تر بود. اما، صدای آن‌ها در صداوسیما جایی پیدا نکرد و مشمول سانسور شد.

نخستین نشانه بازگشت به «تنظیمات کارخانه» نیز در سخنان قائم‌مقام صدا و سیما نمود پیدا کرد؛ جایی که او منتقدان را به تلاش برای حذف «به نام خدا» از رسانه ملی متهم کرد و حتی مدعی شد که آن‌ها می‌خواهند وطن را به «آغل» تبدیل کنند. این سخنان از سوی ناظران، به‌منزله بی‌اعتنایی آشکار به پیام وحدتی تلقی شد که از سوی منتقدان صادر شده بود.

چنین اظهاراتی این‌گونه تفسیر شد که تندروها پیام همبستگی منتقدان را وظیفه آن‌ها برای حفظ کرسی‌های صاحب منصبان می‌دانند. این رویکرد در گفته ها و اقدامات دیگر هم‌طیفی‌های آنان بروز داشت. آنجا که احسان خاندوزی، وزیر اقتصاد دولت سیزدهم که با آمارهای اقتصادی عجیب و غریبش شناخته می‌شود مدعی شد که در دولت حسن روحانی سپاه پاسداران برای ساخت موشک مجبور بود هزینه‌هایش را خودش به دست آورد و به تعبیر او زمین بفروشد؛ ادعایی که بیشتر به تصفیه حساب جناحی شبیه بود تا نگاهی ملی در دوران پساجنگ.

داوم فیلترینگ نوع دیگری از لج‌بازی با مردم
اگرچه دولت مسعود پزشکیان از همان آغاز کار با فشارها و سنگ‌اندازی‌های جریان‌های تندرو روبه‌رو بوده، اما در برخی حوزه‌ها خود دولت نیز با بی‌توجهی به مطالبات عمومی، عملاً مسیر شعارهایش را به بن‌بست کشانده است؛ از جمله مسئله مهم رفع فیلترینگ شبکه‌های اجتماعی که به مطالبه‌ای فراگیر در میان اقشار مختلف جامعه تبدیل شده است.معطل گذاشتن پرونده رفع فیلترینگ شبکه های اجتماعی، سبب ساز آن شد که هفته گذشته با انتشار خبری درباره مصوبه شورای عالی فضای مجازی، شائبه اینترنت ملی و طبقاتی شدن اینترنت شکل بگیرد.

در حالی که بسیاری معتقدند رئیس جمهور با یک نامه می تواند اینترنت را از چنگال فیلترینگ جدا کند، تقلیل دادن اینترنت به وعده و وعید پذیرفتنی نیست.در این میان، دیروز خبرهایی مبنی بر برخورد تند و کم‌سابقه رئیس‌جمهور با دبیر شورای‌عالی فضای مجازی منتشر شد. بنا بر این روایت، سیدمحمدامین آقامیری بدون اطلاع‌رسانی قبلی، طرحی را در دستور کار قرار داده که موجب اعتراض جدی پزشکیان شده است.

هرچند که از محتوای این طرح خبری منتشر نشده است اما آقامیری در دولت سیزدهم به دبیری شورای عالی فضای مجازی و رئیس مرکز ملی فضای مجازی انتخاب شده بود. محمدامین آقامیری داماد جواد لاریجانی است. با این‌که مواضع شخصی او درباره فیلترینگ در دسترس نیستند اما بنا به روایتی که از برخورد عتاب آلود پزشکیان با او منتشر شده، می‌توان استنباط کرد یک پای قضیه تداوم فیلترینگ داماد جواد لاریجانی باشد. اینکه فردی مخالف وعده های دولت برای آزادسازی اینترنت هنوز بر سر کار باقی بماند نه فقط نشانه‌ خلف وعده پزشکیان بلکه حاکی از وفاق او با مخالفان اوست.

وقتی فقط جامعه و منتقدان سربلند بودند
جنگ ۱۲ روزه بین ایران و اسرائیل به باور برخی ناظران آزمونی برای جامعه، صاحب منصبان و منتقدان بود. جامعه و منتقدان زمانی در این آزمون سربلند بیرون آمدند. فردای آتش بس نیز فرصتی برای اعلام انسجام ملی و پیش گرفتن رفتاری منطقی از سوی صاحبان منصبان در نظام حکمرانی بود. با این حال در یک ماه گذشته صاحب‌منصبانی مثل مدیران در صداوسیما، شورای سیاستگذاری ائمه جمعه و دولت نتوانستند موفق عمل کنند. ادامه همین رویکرد در آینده می‌تواند باعث شکاف هرچه بیشتر شود.

دکمه بازگشت به بالا