
رئیس سازمان بهزیستی کشور: راه اندازی شبکه داوطلبان نیکوکاری در سازمان بهزیستی
موج سالمندی در جامعه ایران با سرعتی بسیار بالا در حال وقوع است،به همین دلیل تصمیم گرفتیم با استفاده از امکانات جامعه و با رویکرد معلممحور، کارهای مربوط به سالمندان را آغاز کنیم.
به گزارش کوه سرفرازو به نقل از روابط عمومی و امور بین الملل، دکتر سید جواد حسینی، رئیس سازمان بهزیستی در سومین جلسه شورای مشورتی سازمان بهزیستی کشور که با حضور دکتر غلامرضا افروز استاد دانشگاه تهران، دکتر هادی خانیکی استاد دانشگاه علامه طباطبایی، دکتر محمد تقی جغتایی استاد دانشگاه علوم پزشکی ایران، دکتر غلامرضا انصاری رئیس اسبق سازمان بهزیستی کشور، دکتر گراوند پژوهشگر اجتماعی برجسته، دکتر جعفریان و جمعی از اساتید کشور با اشاره به اینکه موج سالمندی در جامعه ایران با سرعتی بسیار بالا در حال وقوع است بهطوری که در سال ۱۴۳۰، ایران وارد مرحله سالخوردگی شدید میشود، گفت: در حال حاضر، ۱۲ درصد از جمعیت کشور سالمند هستند و این میزان در سال ۱۴۳۰ به شدت افزایش خواهد یافت.
وی افزود: این سالخوردگی در جامعه ایران میتواند به دو شکل سالخوردگی مخاطرهآمیز یا سعادتمندانه بروز کند. متأسفانه جامعه ما به سمت سالخوردگی مخاطرهآمیز پیش میرود. در سازمان بهزیستی، دبیرخانه شورای سالمندان را داریم که البته توان و اختیارات آن محدود است. به همین دلیل تصمیم گرفتیم با استفاده از امکانات جامعه و با رویکرد معلممحور، کارهای مربوط به سالمندان را آغاز کنیم.
رئیس سازمان بهزیستی ادامه داد: بهترین مکان برای شروع این طرحها مدارس هستند. بنابراین با وزیر آموزش و پرورش، آقای کاظمی وارد گفتگو شدیم و به این نتیجه رسیدیم که ۷۳۵ منطقه آموزش و پرورش داریم که میتوانیم در آنها ۷۳۵ باشگاه سالمندان راهاندازی کنیم. این باشگاهها در ساعات بعد از ظهر زمانی که مدارس خالی هستند (از ساعت ۱۴ تا ۲۳)، فعالیت خواهند داشت.
وی تصریح کرد: در این مدارس، سالمندان میتوانند از امکاناتی نظیر استراحت، تغذیه سالم، آموزشهای بهداشتی و درمانی و نیز آموزشهای توأم با نشاط بهرهمند شوند. سالمندان هنرمند در این فضا میتوانند به اجرای استندآپ کمدی، قصهگویی و خاطرهگویی بپردازند و فضایی برای توانمندسازی و آموزش فراهم شود. این طرح تحت عنوان «بهزیست محله» اجرا خواهد شد.
حسینی افزود: این طرح بهطور خاص بر اساس رویکرد مشارکت محلهای و بدون استفاده از منابع دولتی شکل گرفته است. در واقع، انجمنها و سازمانهای مختلف مانند انجمن ژنتیک، اعلام کردهاند که میتوانند در زمینههای مختلف از جمله مسائل ژنتیکی، داوطلبانه آموزشهایی را ارائه دهند.
توسعه کمی وکیفی مشارکت واستقرار زیست بوم جامع مشارکت در بهزیستی راهبرد های ۱۲گانه
وی گفت: سازمان بهزیستی در حال پیگیری ۱۲ راهبرد است که یکی از آنها، راهبرد توسعه مشارکت ها است. ما همچنین در تلاشیم که توسعه مشارکتها در تمام ابعاد سازمان بهزیستی را عملی کنیم. این سازمان یکی از مردمیترین سازمانهای دولتی است که بیش از ۹۰ درصد فعالیتهای خود را از طریق ۲۴۰۰۰ موسسه و تشکیلات مردمی انجام میدهد.
رئیس سازمان بهزیستی ادامه داد: یکی از راهبردهای دیگر، توسعه شبکه داوطلبانه است. ما معتقدیم که شبکه داوطلبان در سازمان بهزیستی باید گسترش یابد و به همین دلیل در حال تدوین مدلهایی برای استفاده از داوطلبان در قالب بانک زمان هستیم.
وی تصریح کرد: همچنین، تسهیل صدور مجوزها و بهرهگیری از ظرفیت تشکلها برای مشارکت در این طرحها از دیگر اولویتهای ما است. در سال گذشته، ۹۸ درصد از مجوزها در تاریخ مقرر صادر شد و در سال ۱۴۰۲، این رقم ۳۷ درصد بود.
توسعه مشارکتها در بهزیستی
حسینی گفت: ما معتقدیم که با استفاده از ظرفیتهای داوطلبانه و مشارکتی، میتوانیم نیروی انسانی و اعتبار مورد نیاز برای اجرای طرحها را تأمین کنیم و از این طریق، بهطور مستقل از دولت فعالیتهای خود را پیش ببریم همچنین سربازان میتوانند ظرفیت بزرگی برای خدمترسانی به جامعه باشند. بهویژه اگر این سربازان در حوزههای مددکاری، کاردرمانی یا گفتاردرمانی تخصص داشته باشند میتوانند در مراکز توانبخشی خدمت کنند و بهطور هدفمند در دوران سربازی خود فعالیت کنند.
وی افزود: ما میتوانیم به افرادی که در دانشگاه این رشتهها را مطالعه کردهاند و دو سال خدمت سربازی خود را در مراکز توانبخشی بهطور عملی سپری کردهاند، مجوز فعالیت حرفهای بدهیم. این اقدام بهعنوان یک فرصت برای استفاده از نیروی انسانی متخصص در دوران سربازی خواهد بود و میتواند به ارتقای کیفیت خدمات توانبخشی و کمک به افراد نیازمند در جامعه کمک کند.
رئیس سازمان بهزیستی بیان کرد: مشوقهای خدمت نیکوکارانه در دنیا شامل اعطای اولویت در استخدامها و در نظر گرفتن امتیاز ویژه برای افرادی است که مجوزهای مرتبط با فعالیتهای نیکوکارانه را دارند. همچنین، بخشودگیهای مالیاتی و سایر تسهیلات حمایتی نیز از جمله مواردی هستند که باید در برنامهریزیها و سیاستگذاریهای سازمان بهزیستی نیز در قالب طرح شبکه داوطلبان مدنظر قرار گیرند.
در این جلسه آخرین گزارش سلامت اجتماعی محله محور(بهزیست محله) و راه اندازی و توسعه شبکه داوطلبان ارائه و مورد بحث و گفت و گو قرار گرفت.