رئیس دانشگاه خوارزمی:
دانشگاه متعلق به هیچ مسئولی نیست؛ متعلق به نسل‌های آینده است

رئیس دانشگاه خوارزمی تصریح کرد: دانشگاه محدود به نسل فعلی و متعلق به هیچ مسئول و وزیر و رئیس جمهوری نیست؛ بخش بزرگی از آن، میراث نسل‌های گذشته بوده و بخش دیگر آن متعلق به نسل‌های آینده است.

به گزارش کوه سرفراز و به نقل از پایگاه خبری دیده بان البرز، بیژن عبدالهی رئیس دانشگاه خوارزمی امروز در نشست خبری با اصحاب رسانه که در سالن جلسات این دانشگاه برگزار شد، با اشاره به قدمت حدود ۱۰۷ ساله دانشگاه خوارزمی و پیشینه ای بسیار غنی در حوزه آموزش عالی و پژوهش کشور، به خدمات ارزنده و موثری که این مجموعه آموزشی به کشور و حتی جامعه بین الملل ارائه کرده، اشاره کرد.

وی با اشاره به رضایت نظام آموزش عالی ایران از دانشگاه خوارزمی با تاکید بر تلاش برای افزایش احساس رضایت ها از این دانشگاه ادامه داد: با توجه به مسائل و موضوعات ملی که متاثر از مباحث داخلی و موارد بین‌المللی است، آنچه که این مجموعه آن را دنبال می‌کند، برنامه‌محور بودن دانشگاه است. این رویکرد، ما را به سمت تحقق اهداف و ارتقای کیفیت خدمات علمی و پژوهشی هدایت می‌کند.

رئیس دانشگاه خوارزمی در خصوص تقسیم بندی بودجه این مجموعه به دو بخش هزینه‌های جاری و حقوق و دستمزد پرسنلی بیان کرد: بیش از ۹۹ درصد آن، هزینه‌های دولتی است که از محل اعتبارات دولت تامین شده و از این میزان، حدود ۹۶ درصد بودجه صرف پرداخت حقوق و دستمزد کارکنان اعم از کارمندان و اعضای هیئت علمی می‌شود.

عبدالهی با تاکید بر اینکه این موضوع فرصتی برای پرداختن به سایر مسائل و موضوعات عمرانی و برنامه‌های دانشگاهی، نه فقط برای این دانشگاه بلکه برای سایر دانشگاه‌ها و مراکز آموزشی نیز باقی نمی‌گذارد عنوان کرد: با بهره‌گیری از ابتکارات مدیریتی و تلاش برای صرفه‌جویی در بخش‌های قابل کنترل، تلاش کرده‌ایم با حذف فرایندهای زائد و مدیریت هوشمندانه هزینه‌ها، بهره‌وری منابع را به حداکثر برسانیم.

وی اذعان کرد: در سال گذشته بدون هیچ کمبودی با حذف فرآیندهای زائد و مدیریت هوشمندانه هزینه‌ها، توانستیم کسری بودجه را جبران کنیم و بدون مشکل وارد سال جدید شویم، این اقدام موجب شد دغدغه‌ها و نگرانی‌های اعضای هیئت علمی و اعضای هیئت‌رئیسه نیز تا حد زیادی برطرف شود.

رئیس دانشگاه خوارزمی اضافه کرد: برنامه‌محوری بدین معناست که برنامه مقدم بر بودجه است و ابتدا باید برنامه داشت و سپس بودجه را بر اساس آن تنظیم کرد که در سال گذشته این فرصت برای ما وجود نداشت و نمی‌توانستیم در اواسط سال برای نیمه دوم، برنامه داشته باشیم اما بدون برنامه هم نبودیم و متناسب با برنامه‌ای که از قبل طراحی شده بود، فعالیت‌ها را به پیش بردیم.

عبدالهی افزود: برای نخستین‌بار در تاریخ دانشگاه خوارزمی، برنامه عملیاتی سال ۱۴۰۴ پیش از پایان سال ۱۴۰۳ تدوین شد. در حال حاضر، تمامی واحدهای دانشگاه اعم از دانشکده‌ها و واحدهای ستادی با مشارکت خودشان برنامه‌ریزی مشخصی دارند و نسخه نهایی برنامه در اختیار آن‌ها قرار گرفته است. از این پس، تخصیص بودجه به واحدها بر اساس همین برنامه‌های عملیاتی صورت می‌گیرد.

وی بیان کرد: سیستمی تحت عنوان «مدیریت نظارت» در دانشگاه داشتیم که آن را فعال کرده‌ایم تا به‌صورت فرآیندی بتواند برنامه‌های حوزه‌های مختلف را مدیریت و پایش کند. هدف این است که با رسیدن به پایان سال، دچار سردرگمی نشویم و از همان ابتدا فرآیندها را مبتنی بر برنامه‌ها تنظیم کنیم. در این راستا، فرایندها براساس برنامه‌ها تنظیم و بودجه‌ها براساس برنامه‌ها اختصاص می‌یابند.

رئیس دانشگاه خوارزمی با اشاره به اینکه سپس براساس برنامه‌ها و میزان عملکرد آن‌ها ارزیابی‌های لازم صورت می‌گیرد، اظهار کرد: با روندی که در پیش گرفته‌ایم، هم فضای امیدآفرینی در دانشگاه ایجاد شده و هم برنامه‌های ما مورد حمایت قرار گرفته‌اند. در سال گذشته با رصد دقیق وضعیت، متوجه شدیم برخی پروژه‌های عمرانی دانشگاه سال‌هاست راکد مانده‌اند.

عبدالهی اضافه کرد: از جمله پروژه‌ای در تهران تحت عنوان برج آموزشی با ۱۵ طبقه که نزدیک به ۱۰ سال متوقف شده بود، مراحل قراردادی و اداری آن به نتیجه رسید و در سال ۱۴۰۳ اقدامات اجرایی این پروژه آغاز شد. در کرج نیز پروژه‌ای با عنوان «خوابگاه متأهلین» وجود دارد که سال‌ها به حالت راکد درآمده بود که اجرای این پروژه نیز آغاز شده است.

وی خاطرنشان کرد: از پیمانکار تعهد گرفته‌ایم که تا پایان نیمه نخست سال، آن را تکمیل کند و تحویل دهد. بر اساس برنامه‌ریزی‌های انجام‌شده، از نیمه دوم سال جاری حدود ۳۶ نفر از دانشجویان متأهل در این خوابگاه اسکان داده خواهند شد. ۹۰ واحد خوابگاهی دیگر نیز ساخته می‌شود که سفت‌کاری آن صورت گرفته و مابقی اقدامات در سال جدید و طی ماه‌های پیش رو انجام می‌شود.

رئیس دانشگاه خوارزمی مطرح کرد: فضایی تحت عنوان «مرکز رشد» در اختیار داریم که می‌تواند به‌خوبی برای فعالیت‌های علمی و نوآورانه مورد استفاده قرار گیرد. آنچه در این سال‌ها مشاهده شده، این است که استانداری و شهرداری در هفته پژوهش که دانشگاه خوارزمی معمولاً طلایه‌دار برگزاری آن بوده برای برگزاری نمایشگاه مربوطه با چالش کمبود فضا مواجه هستند.

کسب رتبه نخست در حوزه علوم تربیتی

عبدالهی با بیان اینکه در یکی دو سال اخیر نیز نمایشگاه هفته پژوهش به‌ناچار در ورزشگاه دانش برگزار شده که فضا محدود و کوچک بود، اذعان کرد: ما برای توسعه مراکز رشد و احداث سالن‌های مرتبط بودجه لازم را دریافت کرده‌ایم. با این نگاه که این فضاها چندمنظوره باشند، سالن‌ها را به‌صورت بزرگ و به‌هم‌پیوسته طراحی کرده‌ایم تا بتوانند به‌عنوان فضای نمایشگاهی نیز مورد استفاده قرار گیرند.

وی افزود: امسال ممکن است هنوز شرایط برای برگزاری نمایشگاه فناورانه یا فن‌بازار به‌طور کامل فراهم نباشد، اما اطمینان می‌دهم که از سال آینده این هدف محقق خواهد شد. با بهره‌برداری از این فضا و محوطه وسیع اطراف آن، قادر خواهیم بود در خدمت پژوهشگران، فناوران، شرکت‌ها، سازمان‌ها و مراکز رشد باشیم و اقدامات بزرگی مانند نمایشگاه هفته پژوهش را عملیاتی کنیم.

رئیس دانشگاه خوارزمی عنوان کرد: دانشگاه خوارزمی در حوزه‌های پژوهشی عملکرد بسیار درخشانی داشته که این موفقیت حاصل تلاش‌ و پشتکار اعضای هیئت علمی دانشگاه است. در سطح ملی نیز، دانشگاه از جایگاه قابل توجهی برخوردار است و در حوزه علوم تربیتی توانسته رتبه نخست را در بین دانشگاه‌های کشور کسب کند. در حوزه دانشجویی، بیشترین هزینه‌های ما در حوزه دانشجویی است.

عبدالهی اظهار کرد: این بدان معنا نیست که بخواهیم منت بر سر دانشجویان یا کشور بگذاریم، چراکه هر حوزه‌ای چالش‌های خاص خود را دارد. ما نیز هم هزینه‌های خوابگاهی داریم و هم هزینه‌های تغذیه دانشجویان. در سال گذشته، اواخر سال نسبت به نیمه سال، هزینه‌های تغذیه حداقل دو برابر شد، اما فشار اضافی به دانشجو وارد نکردیم و تلاش کردیم از منابع دیگر این هزینه‌ها را تأمین کنیم.

وی ادامه داد: در زمینه تغذیه نشان دادیم که هیچ کم و کاستی در این بخش وجود ندارد. اگرچه چالش‌ها و مشکلات خاص خود را داریم، اما حاضریم این مشکلات را خودمان بپذیریم و بر ‌عهده بگیریم، بدون آنکه آن‌ها را به دوش دانشجویان بگذاریم. با توجه به تدابیر اتخاذ شده و نشانه‌های موجود، امسال فشارهای سال گذشته را نخواهیم داشت و این موضوع به وضوح مشهود خواهد بود.

رئیس دانشگاه خوارزمی اذعان کرد: وقتی می‌گوییم «دانشگاه»، نگاهمان همواره معطوف به آینده است؛ یعنی نگاه ما صرفاً معطوف به وضعیت حال دانشگاه، کشور، استان یا شهر نیست. چنین نگاهی، پیش از این هم در ادوار مختلف وجود داشته است. دانشگاه محدود به نسل فعلی، متعلق به هیچ مسئول و وزیر و رئیس جمهوری نیست؛ بخش بزرگی از آن، میراث نسل‌های گذشته بوده و بخش دیگر آن متعلق به نسل‌های آینده است.

دانشگاه‌ها باید تولیدکننده سرمایه باشند

عبدالهی با بیان اینکه به همین دلیل، دانشگاه‌ها را می‌توان نوعی سرمایه و دارایی ملی دانست که باید با نگاهی بلندمدت از آن‌ها صیانت کرد، مطرح کرد: دارایی یعنی مولد کردن آنچه در اختیار داریم؛ تفاوت آن با سرمایه نیز دقیقاً در همین نکته است. سرمایه ممکن است مستقیماً مصرف شود، اما دارایی ذاتاً زاینده است و می‌تواند ارزش‌آفرینی مداوم داشته باشد.

وی افزود: در سالی که مزین به شعار «سرمایه‌گذاری برای تولید» شده، بهترین جای طرح این نگاه همین‌جاست و دانشگاه‌ها به‌عنوان نهادهای مولد، باید تولیدکننده سرمایه باشند. اگر سرمایه را به دو دسته‌ ملموس و ناملموس تقسیم کنیم، آنچه امروز در کشورهای پیشرفته بیشتر مورد توجه و سرمایه‌گذاری قرار می‌گیرد، سرمایه‌های ناملموس یا نامشهود است؛ سرمایه‌هایی با بُعد انسانی و نرم‌افزاری.

رئیس دانشگاه خوارزمی عنوان کرد: با توجه به شعار سال، انتظار می‌رود که رؤسای دانشگاه‌ها، مدیران اجرایی و مسئولان استانی به‌طور جدی به سرمایه‌گذاری در مسیر تبدیل دارایی‌های مولد به سرمایه‌های اثربخش توجه کنند. برای دستیابی به سرمایه‌سازی پایدار، پیش‌نیاز اصلی، فراهم‌سازی زیرساخت‌هاست، نخست زیرساخت‌های فکری که دانشگاه‌ها از آن‌ها برخوردار هستند.

عبدالهی مطرح کرد: این دانشگاه هم از ظرفیت علمی و پژوهشی لازم و هم به‌واسطه فعالیت‌های آموزشی، پژوهشی و مشاوره‌ای، از جایگاهی اثرگذار در سطح ملی برخوردار است. زیرساخت فیزیکی نقش کلیدی در مسیر توسعه و نوآوری ایفا می‌کند. اگر قصد راه‌اندازی یک مرکز نوآوری، پژوهشکده یا دانشکده جدید را داریم، نخستین نیاز، زمین و فضای مناسب است.

وی در رابطه با محل دپوی قطار شهری کرج گفت: اگر امروز اراضی دانشگاه را به کاربری‌هایی همچون مسکونی، دپوی قطار یا تعریض خیابان‌ها اختصاص دهیم، شاید بخشی از مشکلات فعلی شهر را برطرف کنیم، اما باید پرسید که تکلیف نیازهای آینده چه می‌شود؟ این زمین‌ها بخشی از سرمایه‌های نسل‌های بعدی‌ هستند؛ سرمایه‌هایی که فرزندان ما در سال‌های آینده باید از آن بهره‌مند شوند.

دکمه بازگشت به بالا