نادرضرابیان فعال محیط زیست: روز جهانی کوهستان
نقش کوهستان از نگاه یک کوهنورد و فعال محیط زیست که اعتقاد به زیستمحوری و عدالت زیستی دارد.
بر این باور هستم که از نگاه بشری در تمام جهان هستی آفریدهای مهمتر از کره زمین یا همان محیطزیست وجود ندارد. در کره زمین، کوهستان باارزشترین و مهمترین و استراتژیکترین آفریده خداوند است و نقش اول را در تولید زندگی و توزیع عادلانه آن بین تمام زیستمندان بر عهده دارد. کوهستان مانند بجور یا میراب حق و سهم حوزه تحت پوشش خود را از رودخانه عظیم بخار آب معلق در هوا میگیرد و به کمک پوشش گیاهی وارد لایههای خود میکند. آب بعد از عبور از لایه های معدنی کوهستان، غنی و سرشار از مواد غذایی شده و بعد از طریق چشمهها و روددرهها وارد رودخانه میشود. زندگی تمام زیستمندان به طور مستقیم وابسته به همین اب غنی شده است. کوهستان یک قطعه تجدیدپذیر در سخت افزار کره زمین است و مانند تمام زیستمندان به دنیا میاید و بزرگ و پیر میشود و جای خود را به جوانترها میدهد. این فرایند چند میلیون سال طول میکشد. کوهستان قطع به یقین قلب کره زمین است.
نقش کوهستان از نگاه قرآن و دین به عنوان کاتالوگ جهان هستی:
در قران، آیه «والجبال اوتاداً» (کوهها میخهای زمین هستند) در باب مهمترین قطعه سختافزار کره زمین سخن گفته است. از این آیه که به نظر من یکی از مهمترین و کلیدیترین آیههای قران است، متاسفانه تفسیر درستی انجام نشده است چرا که هیچ کدام از مفسرین قران آشنا به مفاهیم محیطزیست نبودهاند. به همین دلیل اعتقاد دارم که کنشگران محیطزیست باید در حد توان در تفسیر آیههای قران تلاش کنند. به تفسیر بنده منظور خداوند از ”میخ” دقیقا همان قطعه چوبی و فلزی است که قطعات مختلف را بههم متصل و یک ابزار یکپارچه و کاربردی را شکل میدهد. کوهها هم مانند ”میخ” اجزای مختلف زیستی را به یکدیگر متصل و به زنجیره بهوجود آمده حیات میبخشند. در واقع کوهستان قلب کره زمین است.
اگر مدیران معنوی و اجرایی ما درک درستی از این آیه کلیدی قران داشتند هرگز تحت هیچ شرایطی اجازه تصرف و تکهوپاره کردن کوهستان را نمیدادند به همین دلیل اعتقاد دارم یکی از وظایف مهم فعالان محیطزیست تجزیه و تحلیل این دستورات دینی است.